Veilig op kamers
Jouw eigen studentenkamer, hoe gaaf is dat?! Dicht bij huis of in een vreemde stad; op kamers gaan is een grote stap. Voor jou en voor jouw ouders. Natuurlijk moet jouw nieuwe thuis ook brandveilig zijn. Waar let je dan op bij het vinden van een kamer? We geven je graag een aantal tips mee.
Ben je op zoek naar andere informatie, zoals over wat je moet doen bij een brand? Lees dan hier verder.
Op kamers? Denk hierom:
Brandveiligheid
Iedere verhuurder moet zich houden aan een aantal wettelijke verplichtingen als het gaat om brandveiligheid. Daarnaast is het goed om te weten dat sommige studentenpanden periodiek gecontroleerd worden door de brandweer. Dat hangt wel af van de regio en bijvoorbeeld het aantal kamers in een pand. Ook verzekeraars voeren soms inspecties uit. Het is dus goed om aan jouw verhuurder te vragen of jouw studentenhuis geregeld bezocht wordt door de brandweer of de verzekeraar. Vaak betekent dat namelijk dat zaken als rookmelders, brandblussers en vluchtroutes in de basis goed geregeld zijn. Vindt er geen periodieke controle plaats? Dan is het niet meteen onveilig, maar is het wel goed om extra scherp te zijn!
Rookmelders
Ieder pand moet uitgerust zijn met werkende rookmelders of een brandmeldinstallatie. Het is heel belangrijk dat je de rookmelders ook in jouw kamer kunt horen. Ga dus goed na of je wakker wordt van het geluid en test de rookmelders iedere maand. Dan weet je zeker dat jij snel gewaarschuwd wordt als er iets aan de hand is. De belangrijkste rookmelders bevinden zich in de vluchtroute; de route van jouw bed naar buiten. Ook kan het fijn zijn om in jouw kamer een rookmelder te hebben die gekoppeld is aan andere rookmelders. Als er dan op een andere plek in het pand brand ontstaat, word je toch gewaarschuwd.
Geen rookmelder op jouw kamer? Koop er zelf één met een accu die 10 jaar meegaat. Zo word je snel gewaarschuwd bij een brand in jouw kamer. Gaat een rookmelder onterecht af? Vaak komt dat door stof en is het op te lossen door hem schoon te maken met een stofzuiger. Blijft de rookmelder ondanks een schoonmaakbeurt afgaan? Overleg dan met jouw verhuurder of de melder verplaatst kan worden. Vaak ligt de oorzaak bij vocht uit de badkamer of rook uit de keuken. Zie je rookmelders die afgeplakt zijn of voorzien zijn van een boterhamzakje? Wees dan extra alert. Het gaat wel om jouw veiligheid!
Kaarsen, koken en opladen
Heb je de romanticus in jezelf gevonden en een paar kaarsen aangedaan? Hou ze uit de buurt van brandbaar materiaal en blaas ze uit als je weggaat. Of ga voor elektrische kaarsjes, nog beter. Koken gebeurt meestal in een gemeenschappelijke ruimte. Omdat koken brandoorzaak nummer 1 is, raden we je aan om niet bij de pannen weg te lopen. Neem ook het schoonmaken van de afzuigkap mee in het schoonmaakrooster, want een vette afzuigkap vat snel vlam. Wil je meer weten over vlam in de pan of droogkoken? Klik dan hier.
Je mobiele telefoon ‘s nachts opladen onder het kussen, een tablet tussen de bankkussens of een beschadigde fietsaccu omdat je hem hebt laten vallen: accubranden komen steeds meer voor. Laad apparaten daarom alleen op als je wakker bent en doe dit buiten de vluchtroute. Als student heb je het vaak niet breed. Koop toch vooral originele laders. Een stuk veiliger. Worden laders of accu’s heet of zie je dat ze vervormen? Haal ze dan van het stroom en laat ernaar kijken. Bewaar vervormde accu’s buitenshuis. Bij een accubrand komen heel giftige gassen vrij. Een accubrand is niet te blussen en zorgt voor veel ellende.
Vluchtroute
Ja, statistisch gezien is de kans best klein dat een brand jou overkomt. Maar als je ermee te maken krijgt, kunnen de gevolgen enorm zijn. Het belangrijkste is dat jij snel naar buiten kunt. En dan bedoelen we niet via een touwlader, maar gewoon via de normale weg. Daarvoor is het belangrijk dat die weg vrij is van obstakels en voorzien is van rookmelders. Check dus goed of de vluchtroute in jouw pand niet volstaat met fietsen, wasgoed, opslag of andere dingen. En oefen de vluchtroute regelmatig. Probeer bijvoorbeeld eens met ogen dicht zo snel mogelijk de buitendeur te vinden. Heeft jouw vluchtroute voldoende rookmelders en gaan ze af? Dan is er nog genoeg tijd om direct door de vluchtroute naar buiten te gaan.
Hoe woon jij?
Woon jij boven een winkel? Controleer dan of jij en jouw huisgenoten gewaarschuwd worden als er brand in de winkel ontstaat. Vaak is dit niet goed geregeld. Dring dan bij jouw huurbaas aan op gekoppelde rookmelders zodat de rookmelders in de winkel en in de woning aan elkaar gekoppeld zijn.
Heb je een kamer gevonden in een nieuw complex? Superfijn! Dan voldoet jouw pand waarschijnlijk al aan de regels die nu gelden. Woon je in een ouder pand? Dan is de kans groot dat er achter de mooie stenen gevel, veel hout zit. Brand en rook kunnen zich dan razendsnel verspreiden. Het is dan nóg belangrijker om snel gewaarschuwd te worden en veilig te kunnen vluchten. Meer rookmelders dan wettelijk verplicht zijn, is dan wel zo verstandig. Goed om in je achterhoofd te houden!
Financiële strop voorkomen?
Jouw huisbaas heeft een opstalverzekering. Brand-, water- of stormschade aan het pand wordt dus vergoed door de verzekeraar. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw inboedelverzekering. Dit is eigenlijk nooit geregeld door de huisbaas. Dit moet je dus zelf doen! Je denkt vaak dat er niet zoveel van waarde op jouw kamer ligt. Totdat je het allemaal opnieuw moet kopen. Wil je een financiële strop voorkomen, regel dan je inboedelverzekering voor jouw kamer. De premie valt vaak erg mee. We rekenen het graag voor je uit. Een afspraak maken met onze adviseur kan via deze link.