Dudley, Eunice en Franklin: ze lieten ons zien hoeveel schade een storm kan aanrichten. We kregen bijna 4500 meldingen binnen en de totale schadelast liep op naar ruim 7,5 miljoen euro. Gelukkig kunnen we samen veel doen om schade te voorkomen. Bereid je daarom nu alvast voor en maak jouw huis en tuin klaar voor het stormseizoen. 

 

Dé manier om stormschade te voorkomen is om vóór dat het gaat stormen alvast een rondje te maken door de tuin en rond het huis. Dit is het fijnste – en veiligste – om te doen als het niet te koud en droog is. Doe daarnaast ook alvast inkopen. Dan ben je voorbereid als die storm er toch ineens is. Haal bijvoorbeeld spanbanden en touw in huis. Handig om dingen in de tuin vast te maken die je niet binnen kunt zetten.

Vragen? Mail gerust naar 285-preventieactie@unive.nl.

Huis

  • Heb je een pannendak? Dakpannen die scheefliggen kunnen gemakkelijk wegwaaien. Leg daarom scheve dakpannen recht. Dakpannen kun je ook vastzetten met panhaken of met een schroef aan de panlat (boor hiervoor eerst een gaatje). Bekijk ook of het daklood goed vastzit en aansluit op de constructie. Zo kan er geen wind onder komen.
  • Een plat dak? Controleer of bitumendakbedekking (dakleer) goed vastligt. Zorg er met goed afgewerkte dakranden voor dat er geen wind onder het dakleer kan komen. Als tip wordt weleens het verzwaren van een bitumen dak met ballast zoals tegels of grind gegeven. Bekijk vooraf altijd goed of dit handig is en of de constructie hier wel op is berekend.
  • Controleer de bevestiging van dakkoepels, golfplaten en lichtstraten. Let hierbij ook op uitgedroogde kit en vervang waar nodig.
  • Zorg dat de bevestiging van satellietschotels, vlaggenmasten en antennes nog in goede conditie is en controleer bouten, moeren en schroeven.
  • Check voeg- en metselwerk. De combinatie van storm, scheuren en slechte voegen van muren kan ervoor zorgen dat de constructie instabiel wordt. Zorg voor tijdig onderhoud en vraag een bouwkundig expert bij twijfel.
  • Controleer de hemelwaterafvoer (dakgoten en regenpijpen): zitten ze goed vast en zijn ze vrij van blad? Voorkom blad in de hemelwaterafvoer door bladvangers of dakgootborstels.

Storm met onweer

  • Beveilig apparaten met overspanningsbeveiliging. Zo voorkom je dat apparaten stuk gaan bij blikseminslag. Overspanningsbeveiliging heb je in stekker- en stekkerblokuitvoering. Daarnaast kun je door een installateur overspanningsbeveiliging in de meterkast laten aanbrengen. Kijk altijd goed naar de maximale wattage die je erop aan kan sluiten en sluit geen stekkerblok op stekkerblok aan.

Storm met forse neerslag

  • Bij hoog water kan het handig zijn om jouw buitendeur te blokkeren met een plaat op maat om zo instroom van water te voorkomen.
  • Koop – zelf of met de buurt – een dompelpomp en een waterstofzuiger.

Storm en eigen risico
Belangrijk om te weten: voor stormschades bij particulieren geldt een standaard eigen risico van € 250,-. Dit betekent dat je bij schade niet het gehele bedrag uitgekeerd krijgt. Door je goed voor te bereiden, verlaag je het risico op stormschade.

Tuin

Schutting

  • Staat de schutting voldoende stevig? Vervang rotte delen en let op houtrot, vooral op het punt waar nat en droog elkaar afwisselen. Denk hierbij aan het grondwaterpeil of het deel van de schuttingpaal dat de grond ingaat. Rotte plekken spoor je gemakkelijk op door te prikken met een schroevendraaier.
  • Een schutting met begroeiing heeft vaak meer te lijden onder een storm. Verwijder daarom de begroeiing uit voorzorg of zorg dat de schutting zo min mogelijk belast wordt.
  • Plaats je een nieuwe schutting of vervang je een gedeelte? Denk er dan over na om paaldragers met betonijzer of een puntpaalhouder in beton te gebruiken.
  • Bij lange stukken schutting zonder hoek kun je kiezen voor schoren/stormankers. Een schoor – een schuingeplaatste balk – of stormanker kun je onopvallend aanbrengen in bijvoorbeeld bosjes en zorgen ervoor dat de schutting steviger staat. Een schoor kun je altijd aanbrengen, ook op een bestaande schutting.

Bomen

Bekijk of bomen in de omgeving in goede conditie zijn en check of er iets veranderd is in de omgeving. Let hierbij op:

  • Dode takken: dode takken kunnen gemakkelijk afbreken tijdens een storm. We zien dan ook ieder jaar dat afbrekende takken voor veel schade zorgen. Laat daarom bomen regelmatig snoeien door een professional.
  • De klimop: een klimop kan ervoor zorgen dat een boom extra wind vangt. Ontdoe daarom een boom van een klimop.
  • Bomen die recent vrij zijn komen te staan. Dit kan bijvoorbeeld doordat bomen in de buurt gekapt zijn. Deze bomen zijn kwetsbaarder voor storm. Een goede snoeibeurt kan ervoor zorgen dat de boom beter bestand is tegen flinke wind.
  • Grondverdichting of -beschadiging rondom een boom: misschien is er een nieuwe weg of oprit aangelegd of zijn er bouw- of graafwerkzaamheden geweest waardoor het wortelstelsel mogelijk aangetast of beschadigd is.

Heb je twijfels? Het is soms raadzaam om een boomverzorger te laten kijken naar een boom. Hij of zij beoordeelt de conditie van de boom en kijkt hierbij ook naar bijvoorbeeld schimmels of andere bijzonderheden. Is er iets veranderd in de omgeving? Geef dat vooral aan.